Co je sendvič a jak se cvičí?

Říj 14, 2020

Když se s dětmi při hodinách autorského čtení s jógou vydáváme na dobrodružnou výpravu do kouzelné země, vždycky začínáme sendvičem. Proč? Přece abychom neměli v neznámé zemi hlad. Svačina na cestu je podle mě dobrý nápad.

Příprava sendviče slouží jako rozcvička, ale dá se samozřejmě zařadit i samostatně, kdykoliv během dne, když se s dětmi chcete protáhnout. Sendvič je velmi variabilní a děti ho milují. Není nutné, aby byl vyloženě zdravý. Vy ho naštěstí jíst nemusíte!

Základní příprava sendviče:

Pohodlně se usadíme a natáhneme nohy před sebe. S nádechem zvedneme natažené paže do vzpažení, protože zrovna tam, až v té nejvyšší poličce, máme uloženou housku. Natáhneme se pro ni a s rovnými zády se předkloníme k nataženým nohám a housku na ně položíme. Pokud se nám podaří s nádechem zvednout ruce pro housku a s výdechem ji položit, bude to skvělé! Pokud není možné dosáhnout na chodidla, nechte si pokrčené nohy v kolenou, rozhodně by to děti nemělo bolet.

Teď přijde na řadu máslo: to je má oblíbená část a to i přesto, že neumím moc zpívat. Housku položenou na nohách namažeme máslem za zpěvu: máááslo – máááslo – máááslo. Opravdu to není nic složitého a děti mohou zpívat s vámi. Klidně si “ máslo“ zanotujte po svém. Děti mají mazání másla rády.

Když je houska namazaná, zvedneme znovu natažené paže vzhůru a podáme si třeba šunku, kterou vzápětí s výdechem položíme na máslo a pokračujeme s nejrůznější zeleninou, pěkně jednu po druhé ji štosujeme na náš sendvič.

Sýr můžeme na sendvič nastrouhat a to tak, že se škrábeme prsty na rukou po celé délce nohou, jako by naše nohy byly struhadlo a my měli v ruce sýr. Na závěr nasekáme bylinky – mátu, bazalku, petžel nebo třeba pažitku – malíkovými hranami rukou sekáme bylinky na natažených nohou. Celý sendvič můžeme ještě posolit. Nakonec si z nejvyšší poličky podáme housku a celý sendvič přiklopíme. Máme hotovo!

Hotový sendvič uložíme do batůžku a vyrazíme na kouzelnou výpravu! Kam? No přece do Kouzelnálie!

Pro maminky:

Pokud se u cvičení chcete sami protáhnout vězte, že sendvič je Páščimottanásana nebo-li pozice kleští. Dělejte všechno jako děti, jen provádějte předklon co nejdéle s rovnými zády. Až budete na konci, s výdechem uchopte prsty na nohách. S nádechem se přitáhněte rukama. S výdechem se přibližte k nohám co nejblíže. Na konci pohybu zkuste spojit hlavu a nohama. 

Pěkně si protáhnete zadní stranu těla, promasírujete břišní orgány a podpoříte metabolismus. A děti budou rády, že vás to taky baví:)

knihy o létání

Dovolte si snít a vydejte se do světa kouzel, fantazie a létání.

audioknihy

Cesta autem může být příjemná! Pusťte dětem Nelinku a sami uvidíte!

čtení s jógou

Kouzelný příběh, o kterém píšu ve svých knihách jsem propojila s jógovým cvičením a relaxací.

Chci vědět, co je v kouzelném světě nového!

Chci vědět o nových knihách a akcích jako první!
Když mě to přestane bavit, jednoduše se odhlásím.

.